dilluns, 10 de desembre del 2007

Noemí Klein: La doctrina del shock
Aquest és un llibre que enganxa, un d'aquells que a més a més de cridar l'atenció et fa plantejar coses. Suposo que com tot a la vida, no tot el que està escrit te l'has de creure al peu de la lletra, però si més no, és una visió diferent, o una visió que volta per les tertúlies més mundanes i que ara trobem en format de llibre d'investigació. Noemí Klein és una autora valenta i singular. És provable que darrera d’aquest llibre hagi una mica de tot, vull dir sentiments d’aquells fàcilment qüestionables, però tot i així, crec que és un bon camp de visió, si més no diferent, amb una altra perspectiva, de la nostra història més recent (des de Pinochet a l’11-M). Dona el contrapunt al que una bona part de la societat actual està disposada a escoltar i per aquest motiu fa parlar a les comunitats civils que mai són escoltades pel nou ordre mundial: una nova forma de capitalisme en mans de grans estructures empresarials i governamentals.
L’argument és prou contundent: totes les crisis (econòmiques, socials, polítiques i mediambientals) són utilitzades per introduir reformes dirigides a desmantellar l’actual Estat del Benestar.
Milton Friedman, premi Nobel d’esconomia, serà l’ideòleg de tot aquest entramat. És del tot impecable, si t’ho creus tot, la investigació que fa Klein sobre les trajectòries polítiques i professionals, vincles d’amistat, realcions personals, etc. que fa d’actors determinants en el panorama econòmic, polític i social del nostre món.
La teràpia de “shock” es nodreix d’estratègies de màrqueting, porpaganda i falsificacions per demostrar que el mercat lliure és la única via per escapar-se de la decadència econòmica i de la pobresa massiva. Creant el caos es pot ocnstruir un salvador (ja sigui el Banc Mundial Europeu, un Govern totalitarista o el que sigui).
El llibre té un doble avantatge: incita a pensar i sobretot a reaccionar.

Mario Diament ha fet un curtmetratge sobre el llibre, una mena de complement, que us adjunto perquè el pogueu veure: