dilluns, 30 de juliol del 2012

Principis i requeriments funcionals per a documents en entorns d’oficina digital


La col·lecció “Textos” de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya acaba de publicar una interessant guia dividida en tres mòduls, dels quals us presento el primer (presentació general i declaració de principis).
La intenció d’aquestes guies, o manuals tècnics, és la de promocionar, com es diu en el pròleg: “una millor gestió de documents a les organitzacions, donant suport a les necessitats corporatives i incrementant la rendibilitat de les activitats corporatives”. Tot un repte, sens dubte que pretén aconseguir un bon govern mitjançant la gestió de documents.
Aquest primer mòdul, introductori, de fàcil i entenedora lectura (conté un glossari de termes emprats), m’ha semblat fonamental i molt aclaridor.  Cal dir, però , que es tracta d’una traducció de l’anglès del Consell Internacional d’Arxius (2008). Indispensable.

Umberto Eco, “La isla del día de antes”


Què es pot dir d’aquesta novel·la? Per començar crec que el millor que es pot fer és començar a llegir-la pel final, vull dir per la nota de la traductora. És encantadora (la nota) i, potser, us ajudarà a entendre el barroquisme de la narració.

Aquesta no és, sens dubte, la millor novel·la d’Eco. De fet és avorrida i desigual. Té algunes parts magnífiques i d’altres que són,  certament, una llàstima. Eco m’ha decebut literàriament. És una història que no s’hagués publicat si hagués estat un  autor  novell. Cansa de llegir, l’argument és insostenible i el redactat barroc i poc atractiu. Crec que és una obra pels incondicionals d’Eco.