diumenge, 7 de desembre del 2008

Noam Chomsky, "Perspectives sobre el poder"

Aquest llibre recull un bon grapat de l’argumentari polític i ideològic de Chomsky. És un llibre una mica antic, de 2001, però està molt bé. La part més difícil del llibre és, com sempre, la que tracta sobre lingüística, però haig de dir que ha estat molt interessant i profitosa. Les altres parts del llibre són, en alguns casos, excepcionalment premonitòries i amb una clarividència espectacular, fins i tot pel que fa a la política d’”ajudes” econòmiques en què vivim en l’actualitat.
Ja coneixia conceptes que determinaven els procediments dels estats i se m’ha acudit pensar que li ha faltat remarcar el paper del que podrien ser els “estats mainadera” . La descripció que es fa del món polític i econòmic és demoledora, com a exemple la definició d’”amor dur”, que és l’amor per a la gent més rica i privilegiada, però dur per la resta, representa una clara descripció de la dita que diu: "allò que és meu és meu i el dels altres també".
L'afirmació de que el deure de tota persona decent, i encara més si ets un intel·lectual, és dir sempre la veritat no és un mer plantejament ingenu i demagog, sinó que és una condició necessària per fer visibles les injustícies i poder combatre-les per aconseguir arribar a una vertadera democràcia.
És, com sempre, un llibre que convida a la reflexió, i com que en temps de crisi, si no hi aneu a la biblioteca, és important el preu, aquest no és un llibre car. El trobareu a l'editorial El Roure, col·lecció Apertura. És una edició catalana en castellà publicada a Esplugues de Llobregat.