dilluns, 30 de setembre del 2019

Henry David Thoreau, “L’Hostaler i altres assajos”

Aquesta acurada edició ha nascut a mans de la coordinació de Ramon Alcoberro i Robert Fàfregas. Confesso que n’havia sentit parlat d’aquest filòsof nordamericà, però no n’havia llegit res, i em sembla un pensador interessant, més, fins i tot, que Stuart Mill.

Es tracta de tres articles, un de molt polític en contra de l’esclavitud, tot un mèrit per l’època i el lloc on ho va escriure; un segon, on sembla barrejar la part més sensible de l’empirisme anglès i la racionalitat alemanya, amb uns tints propis dels pitagòrics, en una barreja que recorda a alguns autors més moralistes i puritans, potser, del moment; i un tercer, un reclam de retorn a la natura, que seria el delit dels naturalistes actuals.
Tot un descobriment!

Luis Landero, “Entre líneas: el cuento o la vida”

A Landero li passa una mica com als periodistes: escriuen estructuralment molt bé i saben relatar, però en el cas dels professors de literatura, com en dels periodistes, tampoc no haurien d’escriure novel·les si no se senten literats, i això que escriuen qualitativament molt bé, però no són capaços de crear, perquè tota la literatura que tenen a sobre se’ls mengen. Recorden històries, però no saben narrar amb passió allò que volen imitar. I és una llàstima, la veritat!