dimecres, 2 de febrer del 2022

Harriet Taylor i Stuart Mill, “Ensayos sobre la igualdad de los sexos”

He volgut posar a Harriet i no a Stuart per davant, perquè considero que sense ella, Stuart Mill no hagués escrit res al respecte. 

Aquesta acurada edició ve precedida per una fantàstiques introduccions on es posa de manifest la necessitat de reivindicar la fortalesa intel·lectual de les dones, evidentment des d’una perspectiva burgesa del segle XIX, on es poden extreure algunes conclusions generals. La primera, que les reivindicacions del moviment feminista encara li queda un llarg camí la igualtat real i efectes entre dones i homes; la segona, que l’oblit intencionat d’amagar el talent de les dones, tot i estar molt lluny de la salut intel·lectual desitjada, s’esquerda cada cop més; tercer: l’educació imposa i per tant és del tot necessària per trencar diferències; quarta: les idees força són de Harriet, les patinades de tint “masclista” però de bona literatura, són de Stuart.

Un llibre que convida a la reflexió sobre on som, com a espècie i com hem arribat a ser el que som. Fàcil de llegir, altra cosa és allò que podem arribar a pensar ...