A en Ramon Alberch el vaig conéixer fa més de 15 anys, quan era el director de l'Arxiu Municipal de Girona i jo era un aspirant a arxiver que em deixava els matins dels dissabtes fent practiques a l'arxiu històric d'Olot, gràcies a la bona voluntat del seu responsable (en Matas). Des d'aleshores ha tingut un trajecte professional envejable i jo m'he dedicat a altres coses, mirant de reull aquest mundet tan engrescador. En Ramon Alberch ha estat cofundador i president de l'Associació d'Arxivers de Catalunya (AAC), director de l'Institut Municipal d'Història de Barcelona i consultor d'arxivística de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). És l'arxiver en cap de l'Ajuntament de Barcelona, president de l'ONG Arxivers sense Fronteres i president de la Secció d'Arxius Municipals del Consell Internacional d'Arxius. Té publicades més de 20 obres sobre història i arxivística i ha estat director de col·leccions com "Els barris de Barcelona" i la "Gran Enciclopèdia de Barcelona, a part de ponent en nombrosos congressos i jornades nacionals i internacionals.
El llibre que us presento és aparentment senzill: "Els arxius, entre la memòria històrica i la societat del coneixement", però té l'aspiració de convertir-se en un manual, i de fet ho és. Presenta un compendi de les teories arxivístiques més modernes i revolucionàries sobre la possibilotat d'explotació dels arxius en el món educatiu (a tots els nivells), la utilització dels arxius en un marc democràtic o estratègies de màrqueting, comunicació i qualitat.
Certament està molt ben escrit. És clar, concís i molt amè. Encara que no sigueu del món arxivístic, biblioteconomia, documentalista, informàtica, periodista, jurista o administratiu, és un bon entreteniment i segur que us acostarà a aquest món tan desconegut com són els arxius, i us treurà del cap tòpics sobre la professió que res tenen a veure amb la realitat d'avui en dia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada